Alija Izetbegović

4

Bez ikakve namjere da provociran, mislin da bi se tribala preispitat uloga bivšeg nam predsjednika u ratu i njegova ostavština općenito. Vidin da se Alija često kritizira te se navode ‘zlatne kašike’ haha, koje je navodno obeća i tome slične stvari. Ne znan za to, a nije ni važno, al znan da je jedini od predstavnika BiH, među kojima su bili on, Mate Boban kao predstavnik Hrvata i Radovan Karadžić kao predstavnik Srba, odbija Kutiljerov plan za Bosnu i Hercegovinu koji je bija predviđen kao nacrt strukture BiH koja bi zadovoljila sve i kojon bi se izbiga rat. Po tom planu BiH bi ostala jedinstvena država a bila bi podiljena na većinski Hrvatski, Bošnjački i Srpski dija. Kako je reka Kutilje, Portugalski diplomata koji je ima nacrt plana: “odbijanje predsjednika Izetbegovića da prihvati da je realna Bosna drugačija od one koju je on želio, doprinijelo je ratu koliko i snovi o Velikoj Srbiji i hrvatskoj hegemoniji”

I da je Izetbegović prihvatija taj plan ne mora značit da bi od njega išta bilo, po retorici Karadžića u to vrime, ako bi Srpska vojska imala uspjehe po Hrvatskoj, lako moguće da bi Srbi svakako krenili u rat, jer se Karadžić jest otvoreno zalaga za ideju velike Srbije. Ali tada se Bošnjacima ništa ne bi moglo reć, a ovako ima, jer realno i Alija je bija Bošnjački nacionalista i nije tija prihvatit BiH u kojoj on i Bošnjaci neće bit dominantni. Navodno je on plan odbija jer su mu amerikanci rekli da će vojno podržat BiH ako proglasi neovisnost, a navodno je i očekiva da će arapske zemlje i Turska puno spremnije i obimnije poslat pomoć Bošnjacima u BiH, ali oboje je pokazalo koliko je bija politički naivan. A Jovan Divjak i Stjepan Šiber su, kao i Sefer Halilović, aludirali na Alijine greške u ratu, poput recimo, odbijanja ljudi koji su bili u JNA da se pridruže Armiji BiH, islamizaciju Armije BiH, te nedozvoljavanje nebošnjacima da čine ikakvu važnu funkciju u Armiji.

Svaćan nepovjerenje koje je moga imat u datoj situaciji i ovi potezi možda nisu za toliku osudu kad se uzme u obzir sav strah i oprez koji je on mora imat, ali opet kad se sve sabere i oduzme, Alija Izetbegović definitivno ne zaslužuje da bude poštovan kao neka velika figura u BiH povijesti. Zasigurno, Alija nije ni približno loš ko Milošević i Tuđman, ali i dalje nije ni približno dobar koliko bi to jedan predsjednik BiH, cile BiH a ne samo Bošnjaka, triba bit. Da, i također, spomeniću da je na grob Alije Izetbegovića dva dana nakon njegove smrti donesena zemlja sa groba Mehmet Fatiha. Eto, to govori o njegovoj viziji BiH sasvim dovoljno.

Posted in Uncategorized.

27 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *