Bošnjačka tolerancija

1

Licemjerje nije novost kod nacionalizma i nacionalista, pa tako ni bošnjačkog i bošnjaka. Al evo, novi primjer tog licemjerja podsiti čovika na to di živi. http://mondo.ba/a606737/Info/BiH/Rjecnik-FBiH-Srbi-su-djikani-i-genetski-cetnici.html

Dakle, ovo stoji u riječniku ‘Bosanskog’ jezika koji se preporučuje kao literatura u školama i na fakultetima. “U školskom rječniku autora Dževada Jahića riječ „đikan“ tumači se kao „seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik“. Kao primjer se navodi rečenica: “Poklaše nas đikani”.

Tumačenje riječi „balvangrad“ pežorativno je predstavljeno za naselja poput Sokoca, Han Pijeska, Pala i Rogatice, a pridjev „balvangradski“ koristi se za mentalitet. Tako se opisuje kao „sirov, dinarski, uglavnom onaj pravoslavni ruralni u Bosni“, a kao primjer podrugljivog korišćenja navode se primjeri „balvangradski intelektualci“ ili „balvangradska revolucija“, uz dodatak u zagradi – Karadžići, Ostojići, Mladići i slično.

U rječniku nema riječi „ustaša“, a „četnik“ nije predstavljen kao pripadnik pokreta već „srpske vojske koja je kroz historiju počinila velike zločine nad bošnjačkim stanovništvom“, a „četnikuša“ je „pripadnica srpske vojske“, ali i „Srpkinja u Bosni sklona nacionalnoj mržnji i netrpeljivosti“, dok je u Rječniku srpskog jezika riječ „džihad“ predstavljena kao islamski vjerski rat protiv muslimana, u Školskom rječniku bosanskog jezika to je „rat za odbranu vjere“

Za riječ „granatirati“ primjer je rečenica: „Četnici su granatirali čitavu Bosnu, mučki, zločinački, da tome zločinu nema premca u novijoj istoriji“, a primjer za riječ klati je „četnici kolju“.

Evo dakle, to je znači Bosanski jezik. I onda se Bošnjaci ljute kad im Srbi il Hrvati kažu da ‘Bosanski jezik’ nije bosanski već bošnjački. Bilo kako bilo, ja san stava da se u Bosni govori Bosanski jezik, koji se sastoji od tri norme, Bošnjačke, Hrvatske i Srpske. Jer ovaj jezik iz ovog riječnika sasvim sigurno nije jezik koji je svim stanovnicima naše države prihvatljiv. Meni nije, kao i raznoraznim drugim Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i Bosancima i Hercegovcima.

Iako evidentno većina Bošnjaka protiv njega nema ništa, ali bi rado da ovo bude Bosansko il ‘svebosansko’ i tako, slične nacionalističke i šovinističke konstrukcije u koje se danas pakuje Bošnjački nacionalizam. Pa tako ko i svi drugi Bošnjaci vole prodavat priču kako je sve jednako, kako oni ne diskriminiraju druge itd, nema u toj priči zapravo niša posebno bošnjačko jer kako reko, i Srbi i Hrvati su je puni i u njiovon slučaju je sranje, al je u slučaju Srba i Hrvata lakše dokazat da je sranje, što dobro znan iz priča prijatelja iz Banja Luke ili iz svog iskustva u Hrvatskim gradovima koje poznajen.

A raja, posebno u Sarajevu jer Sarajevo još uvik ima taj mitski status grada koji je jednak za sve i u kojem nema nacionalizma, voli furat tu hipi bošnjačku priču. Dok u stvarnosti od te priča ima to da, upravo dotični Dževad Jahić, po iskusvima studenata kojima je pridava a znan ih, obara i muči studente rutinski, a ako imaš nebošnjačko ime moreš računat da ćeš ga polagat jedno par godina; također na Univerzitetu u Sarajevu je sve regularno, ima se po dan slobodan za svaki važan vjerski praznik, svih konfesija, dok u praksi za Bajram imaš tri dana da fakultet ne radi a za Božić ako si kršćanin ne moraš doć al se nastava održava, pa ti npr ako studiraš arhitekturu il elektrotehniku vidi kako ćeš nadoknađivat taj dan.

Također, na fakultetu političkih nauka kad polažeš jezik, kao žargone i ostale vrste riječi imaš primjere turcizama koje ne mereš znat ako nisi iz neke strogo bosanske mahale, muslimanske kako meni izgleda. Kako god od mene se je očekivalo da znan i objašnjavan riječi koje nisan nikad čuja u životu; također, profesor historije Smail Čekić praktično predavanja dovodi do nivoa nesnošljivosti bilo kome ko nije Bošnjački nacionalista, osobno znan Srbe koji su napuštali njegova predavanja, lik priča bukvalno da su Hrvati i Srbi genetski nasilni a Bošnjaci genetski miroljubivi, u najnormalnijem predavanju skrene s teme na neke četničke zločine i o tome priča naredna tri sata i tako. I znan osobno za slučaj diskriminacije jedne Hrvatice iz Žepča, kojoj je ugledna naučnica, Fahira Fejzić-Čengić, nakon što joj je čula ime, dala potpuno drugačiji ispit nego ostatku studenata, i to na temu Hrvatskog ugnjetavanja Bošnjaka.

A inače predmet kod profesorice koji se zove ‘Medijska kultura’, bi se prije triba zvat ‘Historija hrvatskog i srpskog ugnjetavanja Bošnjaka’, jer se isključivo o tome radi. Zgodić ko profesor je već zasebna priča, sa umanjivanjen zločina Osmanskog carsva do mjere da je to smišno, i teze da su u Bosni i Hercegovini svi Bošnjaci tri vire, što je, da se to sasvim jasno kaže, sasvim isto kao teza da su u Bosni i Hercegovini svi Srbi il Hrvati tri vire, itd. To je samo sitna skica situacije, nisu drugi fakuleti evidentno bolji, al šta jest jest ima super profesora, fakat odličnih, al sve ovo postoji i dešava se u eto ‘multietničkom Sarajevu’. Tako da, moremo se složit da ljudi vole srat i da seru kvake, pa kad neko idući put pomisli na nacionalizam u RS-u i Zapadnoj Hercegovini nek prvo pomisli na ove stvari. Jer ja san već godinama daleko od zapadne Hercegovine a vala ovo viđan svakodnevno.

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar